Res_Med_Eric_-_Från_Hanoi_till_Saigon.JP

VIETNAM

Förhoppningsvis hösten 2021 men troligen 2022

Från Hanoi till Saigon

En resa från norr till söder genom Vietnams moderna historia och urgamla kultur. Vi besöker en Muongby i bergen. Vi smakar oss igenom det lokala köket där den allra godaste maten serveras. Vi besöker mindre städer och kopplar av på ensliga stränder. Resan bjuder på möten och upplevelser i både stad och på landsbygd.

 

PRIS:

19 900 kr

      Snabbfakta om resan​

 • Dag 1: Samling i Hanoi

 • Dag 2: Hanoi – Etnografiska museet

 • Dag 3: Buss till Hoa Binh, vandring och övernattning i en Muongby

 • Dag 4: Hanoi, nattåg till Dong Ha

 • Dag 5: Tunnlarna i Vinh Moc, DMZ och Hué

 • Dag 6: Kejsarstaden Hué

 • Dag 7: Dagtåg till Quy Nhon

 • Dag 8-9 Quy Nhon

 • Dag 10 Mekongdeltat: båtfärd i Vinh Long och Marguerite Duras barndomsstad Sa Dec

 • Dag 11: Sa Dec

 • Dag 12-15: Con Dao

 • Dag 15: Saigon

 • Dag 16: Resan avslutas

      Vad ingår i priset?​

 • Kunnig svensk färdledare - Eric Olofsson

 • Kunnig vietnamesisk färdledare – Nguyen Chi Linh

 • Liten grupp - max 16 personer

 • Visum till Vietnam

 • Del i dubbelrum på bra mellanklass hotell

 • En natt i familjeboende

 • Frukost alla dagar

 • 7 luncher och 10 middagar, alltihop på väl utvalda ställen så att vi får avnjuta lokala specialiteter

  från Vietnams alla provinser

 • Alla inträden till museér och sevärdheter som nämns i programmet

 • Alla transporter med buss, tåg, inrikesflyg till Con Dao, båt och taxi som ingår i programmet

 • Utförlig skriftlig deltagarinformation, litteraturlista och karta

 • Dricks till lokala guider samt buss- och båtförare

      Vad ingår inte?

 • Internationell flygbiljett till Hanoi och hem från Saigon (jag tipsar gärna)

 • Transfer vid ankomst och hemresa, från och till flygplatsen (jag hjälper gärna till)

 • Enkelrumstillägg (3000 kr)

 • Egna aktiviteter utanför programmet

 • Övriga måltider

 • Måltidsdryck

 • Valfria utflykter på Con Dao

Program dag för dag

Dag 1: Samling i Hanoi 

Under dagen möts vi på vårt centralt belägna hotell i Hanois charmiga gamla centrum. Klockan 18 har vi en första samling på hotellet och sedan går vi och äter en gemensam välkomstmiddag med det bästa från det nordvietnamesiska köket.

 

Dag 2: Hanoi – Etnografiska museet

Efter frukost lär vi  oss mer om  Vietnams 51 olika etniska minoriteter när vi beger vi oss till det fantastiska Etnografiska museet . Här får man en god bild av de många etniska grupper som tillsammans utgör befolkningen i Vietnam. Museet är ett av de bästa i landet och allt är mycket pedagogiskt presenterat. Vi äter en gemensam lunch på någon gaturestaurang längs vår väg.  På eftermiddagen tar vi en promenad i gamla stans vindlande gränder, så att ni på egen hand därefter bättre skall kunna orientera er. Middag på egen hand, men den som vill och orkar får gärna följa med och prova någon av Hanois otaliga gaturestauranger.

 

Dag 3: Buss till Hoa Binh, vandring och övernattning i en Muongby

På morgonen äntrar vi vår buss och åker 100 km till staden  Hoa Binh. Vi övernattar hemma hos en familj från minoritetsfolket Muong.  Här har vi chansen att hjälpa till med de dagliga arbetena i hushållet eller ute på odlingarna. Det går naturligtvis bra om du bara vill ströva runt och insupa  atmosfären. Utnyttja reseledaren Linhs kunskap. Han kan svara på frågor om det mesta och hjälpa till med tolkning.   

 

Dag 4: Hanoi, nattåg till Dong Ha

Efter frukost tar vi bussen tillbaka till Hanoi.  Om du nu vill ta det lite lugnt stannar du i närheten av hotellet och insuper atmosfären i gamla stan, annars följer du med på en utfärd utanför de gängse stråken. Vi tar oss till  vraket av en B52:a som blev nedskjuten under julbombningarna 1972. Härifrån promenerar vi vidare genom irrande trånga gränder genom byar som nu blivit integrerade i staden.  Det är en spännande vandring som ger en annorlunda bild av Hanoi. På kvällen återsamlas vi för en gemensam middag, varefter vi  mätta och belåtna sätter oss på nattåget till Dong Ha.


Dag 5: Tunnlarna i Vinh Moc, DMZ och Hué
Vi äter frukost i Dong Ha och sedan startar vårt heldagsprogram. Det innefattar de berömda försvarstunnlarna i Vinh Moc och den demilitariserade zonen (DMZ) som utgjorde gränsen mellan Nord- och Sydvietnam under åren 1954-1975. Det blir starka intryck av det dagliga livet i tunnlarna. Här i provinsen Quang Tri utspelade sig många av krigets allra blodigaste strider.  Vi kommer att prata en del om dioxin som var den aktiva substansen i de avlöningsmedel som USA i stor mängd sprutade på många platser i landet. Agent Orange är den mest ökända av dem och fick sitt namn efter färgen på tunnorna medlet förvarades i. Quang Tri var en av de mest besprutade delarna av landet och här är konsekvenserna mycket stora i form av förgiftat grundvatten, hög frekvens av missbildningar hos nyfödda och hög frekvens av vissa cancersjukdomar. 

Sent på eftermiddagen anländer vi till Hué där vi intar en god middag baserad på lokala specialiteter.

 

Dag 6: Kejsarstaden Hué
Hué var länge Vietnams kulturella centrum och fram till 1945 även landets  huvudstad. Vi börjar dagen med att besöka stadens berömda citadell och den kejserliga förbjudna staden. Det är en praktfull plats som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Området bär spår av slaget om Hué som ägde rum 1968 under den så kallade Tet-offensiven. När vi är klara i citadellet cyklar vi till en välkänd pagod där nunnorna bedriver hjälpverksamhet för fattiga familjer. Här avnjuter vi en god vegetarisk lunch som tillagats av nunnorna. Efter lunchen cyklar vi tillbaka till Hué och besöker stadens fina marknad. Resten av eftermiddagen är ledig men vi återsamlas tidig kväll för en gemensam middag.

 

Dag 7: Dagtåg till Quy Nhon

Efter frukost tar vi ett morgontåg till  staden Quy Nhon. Att åka dagtåg är roligt  eftersom det  innebär en möjlighet att få kontakt med människor och är en bra utkikspunkt för att se landskapet som passerar. Varje stopp erbjuder ett skådespel i form av ett myller av människor och kaotisk försäljning av diverse förfriskningar. På tåget finns en restaurangvagn  som serverar enklare rätter (däribland en gudabenådat god risgröt). Tågresan tar ungefär 7 timmar och vi anländer till Quy Nhon sent på eftermiddagen.

Dag 8-9: Quy Nhon
Quy Nhon är en trevlig stad som är känd för sina fina stränder och god sea-food. Dessutom finns här en mängd  vackra lämningar från Champariket. Det var ett kungadöme som styrde över centrala och södra Vietnam fram till 1400-talet då området erövrades  av vietnameserna i ett mycket blodigt krig. Resterna av deras byggnadsverk står kvar som vackra landmärken i och omkring staden. Under dagarna i Quy Nhon kan den som vill bara koppla av på den vackra och närbelägna stranden och låta dagarna förflyta i ett makligt tempo. Den som har lust och ork kan följa med på utflykter i stan eller längs stränderna söder och norr om Quy Nhon. Efter middagen dag 9 äntrar vi nattåget till Saigon.

Dag 10: Mekongdeltat: båtfärd i Vinh Long och Marguerite Duras barndomsstad Sa Dec

Vi kommer fram till Saigon tidigt på morgonen och sätter oss på en buss som tar oss till staden Vinh Long i Mekongdeltat. Frukost intar vi längs vägen. I Vinh Long gör vi en båtur på Mekongfloden och åker till en ö där vi lär oss om tillverkning av lokala delikatesser. Sedan promenerar vi tvärs över ön genom prunkande fruktträdgårdar och små byar för att sedan ta båten tillbaks till fastlandet. Vår bussresa fortsätter till den charmiga staden Sa Dec i provinsen Dong Thap där vi stannar två nätter. 

När vi anländer till Sa Dec börjar vi med att besöka  ett gammalt kinesiskt köpmanshus. Huset var Huynh Thuy Les  bostad. Han var född i en rik kinesisk köpmannafamilj och under några år i slutet av 1920-talet hade ett förhållande med den då mycket unga Marguerite Duras. Hon skrev långt senare romanen "Älskaren" som handlar om det här kärleksförhållandet. När "Älskaren" kom ut 1984 blev den omedelbart en världssuccé. Det gamla kinesiska köpmanshusethuset som efter 1975 omvandlats till polisstation gjordes nu raskt om till ett museum som vi förstås besöker.


Dag 11: Sa Dec
Sa Dec är en bedårande stad som ligger precis vid floden, med en helt fantastisk marknad som pulserar av liv. Den huvudsakliga näringen här är, förutom risodling och fiske, att odla blommor. Området runt Sa Dec är det huvudsakliga odlingsområdet för många av de blommor som säljs i Saigon under nyårsfirandet Tet i januari/februari. Vi gör en utflykt och vandrar på en trång väg genom de små byar som omger blomsterbyn. När vi är åter i Sa Dec är resten av dagen fri och om du vill kan du ägna resten av dagen åt att utforska staden och den livliga marknaden till fots. Vill du bara ta det lugnt och vila   rekommenderas de små utomhuskaféerna längs huvudgatan Nguyen Hué som går längs floden. Här är utbudet av varma och kalla drycker stort. Det är ett trevligt eftermiddags- och kvällsnöje att sitta här, titta på folklivet och följa båttrafiken på floden. 

 

Dag 12-14: Con Dao
Efter frukost bordar vi bussen och beger oss till staden Can Tho där vi tar flyget till den före detta fängelseön Con Dao, som numera är nationalpark. Här vandrar vi i nationalparken och njuter av långa vita stränder, bad och snorkling. Vid måltiderna kan vi frossa av havets läckerheter. 

Vi besöker också resterna av det beryktade fängelset som fransmännen byggde för att straffa allt från vanliga tjuvar till politiska motståndare med tortyrliknande metoder. Amerikanerna raffinerade tortyren under Vietnamkriget, bland annat genom att förvara krigsfångar i så kallade tigerburar. Det är svårt att föreställa sig att denna vackra plats från tidigt 1900-tal fram till Vietnamkrigets slut var ett enda stort brutalt fängelse.

Dag 15: Saigon
Vi tar morgonplanet från Con Dao till Saigon, där vi besöker vi två verkligt intressanta platser. Först promenerar vi till det före detta presidentpalatset som idag kallas  Reunification Palace, en arkitektonisk skönhet där mycket av originalmöbleringen finns kvar. Huset står som ett tidsdokument över en tid när landet var delat och Sydvietnam fick mycket stöd av USA. Vi fortsätter till Krigsminnes-museet som jag tycker är det bästa museet i landet. Besöket är en stark upplevelse. När vi är klara fortsätter vi vår promenad och passerar det praktfulla gamla postkontoret, Notre Dame-katedralen och det vackra Operahuset.  Vi avslutar vandringen med att dricka något svalkande på takterrassen till Rex hotell. Resten av eftermiddagen är fri. Vi återsamlas tidig kväll och går ut och äter en hejdundrande avskedsmiddag där vi sammanfattar resan.

 

Dag 16: Resan avslutas
Vill du ha goda råd eller hjälp innan du åker hem så är det bara att säga till. För den som har tid finns möjligheten att följa med på  lokalbussen till Saigons största marknad (Cho Lon) i  Distrikt 5, Chinatown. Det är garanterat en färgrik upplevelse på en plats med ett enormt köptryck.
Sedan är det dags att säga tack och adjö för den här gången.

Är du redo för ditt livs upplevelse?

- Hör av dig så berättar jag mer!

Ring mig på 070-2398400

Grön Check.png

Innehållsrika resor

Grön Check.png

Bra priser

Grön Check.png

Stor kunskap

När du skickar dina personuppgifter lämnar du ditt samtycke till att vi behandlar dem enligt vår integritetspolicy

Spännande! Jag återkopplar inom kort!