Res Med Eric - Sri Lanka.jpg

SRI LANKA

Förhoppningsvis hösten 2021 men troligtvis 2022

Försoning i paradiset?

På vår resa genom Sri Lanka träffar vi människor som berättar om landets dramatiska moderna historia, de etniska motsättningarna och efterspelet till inbördeskriget som avslutades för tio år sedan. Vi reser först till öns norra spets och följer sedan den östra sidan av ön på vår väg söderut. Vi besöker nationalparker, urgamla städer och paradisstränder i ett land med rik kultur och en spännande historia. Tillsammans smakar vi oss fram i det tamilska och lankesiska köken.

 

PRIS: 19 500 kr

19 500 kr

      Snabbfakta om resan​

 • Dag 1 Samling i Negombo

 • Dag 2 Tältövernattning i Wilapptu nationalpark

 • Dag 3 Jeepsafari - vidare till Jaffna

 • Dag 4 Jaffna - möte med journalister i tamilernas huvudstad

 • Dag 5 Jaffna – vidare till Trincomalee

 • Dag 6 och 7 Trincomalee - stränder och fort 

 • Dag 8 Till Polonnaruwa via Kaudulla nationalpark

 • Dag 9 Pollonnaruwa

 • Dag 10 Till till Kandy via Sigriya

 • Dag 11 Kandy

 • Dag 12 Nuwra Eliya – teproduktionens hjärta

 • Dag 13 Världens ände - vandring i Horton

 • Dag 14 Buss till Negombo

 • Dag 15 Negombo – journalistmöte och båtsafari i kanalerna

 • Dag 16 Resan avslutas

      Vad ingår i priset?​

 • Kunnig svensk färdledare - Eric Olofsson

 • Kunnig lokal reseledare

 • Liten grupp - max 16 personer

 • Del i dubbelrum på bra mellanklasshotell

 • Frukost alla dagar

 • 9 luncher och 9 middagar, alltihop på väl utvalda ställen så att vi får avnjuta lokala specialiteter

 • Alla inträden till muséer, nationalparker och andra sevärdheter som ingår i programmet

 • Alla transporter med buss, tåg, tuk tuk och taxi som ingår i programmet

 • Utförlig skriftlig deltagarinformation, litteraturlista och karta

 • Dricks till lokala guider och chaufförer

      Vad ingår inte?

 • Internationell flygbiljett till och från Sri Lanka. Flygplatsen heter Bandaranaike International Airport (flygplatskod: CMB). (jag tipsar gärna)

 • Transfer vid ankomst och hemresa, till och från flygplatsen (jag hjälper gärna till)

 • Enkelrumstillägg (3500 kr)

 • Egna aktiviteter utanför programmet

 • Övriga måltider

 • Måltidsdryck

Program dag för dag

Dag 1 Samling i Negombo

Klockan 18.00 samlas vi på vårt hotell i Sri Lankas fjärde största stad Negombo. Vi går ut och äter en hejdundrande välkomstmiddag. Staden Negombo ligger vid havet cirka 15 kilometer norr om flygplatsen. Här är tempot betydligt lugnare  än i huvudstaden Colombo. Staden har en lång historia men är idag mest känd för sina vackra stränder och en stor fiskeindustri.

Dag 2 Tältövernattning i nationalpark

Efter frukost äntrar vi vår buss och startar färden norrut längs kusten till Wilpattu Nationalpark, som för övrigt är landets största nationalpark. Efter fyra timmar är vi framme och gör då en kort vandring för att komma till vår lägerplats. Här bor vi i safaritält av god standard och med ett alldeles utsökt kök. Wilpattu blev nationalpark 1938 men var under inbördeskriget stängd för besökare.

 

Dag 3 Jeepsafari - bussresa till Jaffna

Vi äter en tidig frukost och och åker sedan på jeepsafari genom parken. Wilpattu är känd för sitt rika fågelliv och här finns även ett 30-tal arter av däggdjur, bland annat vilda elefanter och leoparder. Wilpattu betyder ’naturliga sjöar’ på singalesiska och ’10 sjöar’ på tamil. Sjöarna gör platsen till en perfekt plats för en nationalpark eftersom de gör att det finns tillgång på dricksvatten året runt i en omgivning som i övrigt är mycket torr. Efter safarin fortsätter vi med buss i cirka fyra timmar till tamilernas huvudstad Jaffna. Vi anländer sen eftermiddag eller tidig kväll och gör en kortare stadsrundtur med tuk-tuk innan vi äter en läcker måltid på någon närliggande restaurang.

 

Dag 4 Jaffna - tamilernas huvudstad

Efter frukost besöker vi gemensamt det stora hindutemplet Kandaswamy Kovil och det gamla holländska fortet. Vi äter en gemensam lunch och sedan beger vi oss till Jaffna Press Club där vi träffar journalister, forskare från universitetet och en präst. Tillsammans pratar de  om inbördeskriget och ger oss under ett par timmar en bild av hur situationen ser ut på Sri Lanka idag utifrån ett tamilskt perspektiv. Konflikten är fortfarande mycket politiskt känsligt och här har vi en unik möjlighet att lära oss mer.

Inbördeskriget som startade 1983 har sina rötter i kolonialismen. Bakgrunden till kriget och utvecklingen efter krigsslutet 2009 är en komplicerad historia med många olika perspektiv. Vad nationen Sri Lanka och dess befolkning skulle behöva är en försoningsprocess där såren från kriget får möjlighet att läka. Hittills har försoningen uteblivit och många tamiler känner att de är fortsatt diskriminerade.  Huvudaktör i kriget på den tamilska sidan blev de tamilska tigrarna som bildades redan 1975. Konflikten var mycket blodig och mer än 100 000 människor dödades. Än idag saknas 65 000 människor. Majoriteten av de saknade är tamiler.

Efter besöket på Press Club är resten av eftermiddagen fri för egna strövtåg i denna färgrika stad.
 

Dag 5 Jaffna – buss till Trincomalee
Idag starta vi dagen med en rundtur runt Jaffnahalvön med buss och besöker bland annat staden Point Pedro som ligger på Sri Lankas nordligaste spets. Hela halvön är märkt av inbördeskriget och av tsunamin 2004. Jämfört med andra delar av Sri Lanka så är den här delen av landet fortfarande relativt outvecklad. Därefter lämnar vi Jaffnahalvön och startar vår bussfärd mot Trincomalee. Efter ett lunchuppehåll i staden  Kilinochchi, som under kriget var de tamilska tigrarnas huvudstad, anländer vi Trincomalee tidig kväll och fräschar upp oss med ett dopp innan vi äter en gemensam middag.

 

Dag 6 Trincomalee - stränder och fort

Vårt hotell ligger vid de vackra stränderna i Upaveli, cirka fyra kilometer norr om Trincomalee. Efter frukost och morgondopp åker vi in till Trincomalee och gör en stadsvandring. Vi besöker  två av stadens största begivenheter Fort Fredrick, som byggdes av portugiserna som en försvarsanläggning, och Koneswaramtemplet med anor från 300-talet.

Trincomalee har en lång historia och var en gång huvudstad i ett tamilskt rike med templet Koneswaramtemplet som mittpunkt. Templet ligger högt på ett berg och därifrån har vi utsikt över det som staden är mest känd för: en av världens bästa naturliga hamnar. Under kolonialtiden avlöste portugiser, holländare och britter varandra och under andra världskriget var det en mycket viktig hamn för de allierade.  Under inbördeskriget var staden hårt drabbad och interna strider inom de tamilska tigrarna utkämpades här. Civilbefolkningen drabbades hårt. Tsunamin 2004 bidrog till att försvaga de tamilska tigrarna och regeringsstyrkor drev ut dem från hela nordöstra provinsen 2006.

Vi avslutar stadsvandringen med att äta en delikat  lunch på en restaurang i ett gammalt kolonialhus vid den inre hamnen. Resten av dagen är fri, antingen med vila och bad vid hotellet eller med egna promenader i den spännande staden.

Dag 7 Trincomalee
Hela dagen är till eget förfogande och det finns mycket att se och göra.  De som vill kan fortsätta utforska staden, folklivet och spännande marknader. Vill du åka på spaning efter valar är det enkelt att köpa plats på en båt och följa med ut till havs. Du kan också ta dig 12 kilometer norrut till Nilaveli. Därifrån går båt till nationalparken på Pigeon Island där det finns ett rikt djurliv och fina stränder. Om du känner att det skulle vara skönt att ta det lugnt är stränderna vid hotellet  också fina. I närheten av hotellet finns även en välskött krigskyrkogård från andra världskriget. Den är verkligen värd ett besök och är garanterat en hjärteknipande upplevelse.

 

Dag 8 Buss till Polonnaruwa via Kaudulla nationalpark
Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och vi startar vår bussresa mot den gamla huvudstaden Polonnarauwa efter lunch. Efter ett par timmar når vi fram till nationalparken Kaudulla där vi gör en jeepsafari genom parken. Här finns ett rikt djurliv på liten yta och har vi tur får vi se både leopard och läppbjörn. Vi kommer att se mängder av elefanter, hjortar och ett otal olika arter av fåglar. Efter safarin fortsätter vi ytterligare en timme och kommer fram till Polonnaruwa tidig kväll. Där äter vi en gemensam middag på hotellet som ligger i fridfulla omgivningar.

 

Dag 9 Pollonnaruwa

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Efter lunch gör vi en gemensam utflykt då vi under några timmar besöker lämningarna av den storslagna huvudstaden Polonnaruwa. Efter att Sri Lankas första huvudstad Anuradhapura erövrats av olika fiender ett flertal gånger övergavs den i början av 1200-talet. Huvudstaden flyttade till staden Polonnaruwa som var mer strategiskt placerad och  lättare att försvara från yttre hot. Mycket är fortfarande bevarat och vi får en bra känsla av Pollonaruwas forna glans.

Efter vår rundtur gör vi en utflykt med tuk tuk runt sjön som ligger alldeles vid staden. Sjön utgör grunden för ett sinnrikt konstbevattningssystem som konstruerades när staden anlades. Bevattningssystemet garanterar än idag ett blomstrande jordbruk som bäddar in staden i skimrande grönska.  Vi stannar till på någon lokal restaurang och äter en gemensam middag innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 10 Buss till Kandy via Sigriya
Vi lämnar Polonnaruwa efter frukost och startar vår resa till Kandy via Sigriya. I Sigriya  ligger den omtalade lejonklippan som på sin tid var ett ointagligt fäste där kungen inrättade sitt palats. Vi ägnar några timmar åt att se området. Från toppen har vi fantastisk utsikt över det omgivande landskapet. När vi känner oss nöjda äter vi en gemensam lunch innan vi fortsätter mot dagens slutmål, Kandy. Väl framme i Kandy installerar vi oss på hotellet innan vi ger oss ut och avnjuter en gemensam middag bestående av  lokala specialiteter.

Dag 11 Kandy - ett verkligt smycke
Kandy är en vacker stad som som verkligen kan kallas ett smycke. Den betraktas som Sri Lankas kulturella huvudstad. Det var den sista huvudstaden i det singalesiska kungadömet och kapitulerade för engelsmännen 1815. Här startar vi dagen med att besöka den fantastiska botaniska trädgården som ligger några kilometer utanför staden. Trädgården sägs innehålla mer än 5000 olika sorter av träd och växter och anlades redan under slutet av 1300-talet. Den anses idag vara en av de artrikaste trädgårdarna i Asien.

Efter en gemensam stärkande lunch återvänder vi till Kandy och besöker ”tandtemplet”. Templet härbärgerar en av Buddhas tänder - den viktigaste reliken för Sri Lankas många djupt troende Buddhister.
Resten av eftermiddagen är fri för egna strövtåg i denna vackra stad. Vi återsamlas tidig kväll och äter en gemensam middag på något ställe vi spanat in under dagen.

 

Dag 12 Nuwra Eliya – teproduktionens hjärta
Vi åker vidare på en vacker tågresa där slutmålet är Nuwra Eliya, centrum för Sri Lankas teodling. Vid den lilla stationen Nanu Oya byter vi till buss för att klara av den sista sträckan fram till Nuwra Eliya. Hela resan går genom ett vackert bergslandskap där mycket av bergssidorna är uppodlade och fyllda med vackert gröna tebuskar.

Staden Nuwra Eliya ligger på 1800 meters höjd. Här odlas och skördas det kvalitativt bästa teet som kan uppbringas i Sri Lanka. Nuwra Eliya har fått smeknamnet ”Lilla England” tack vare stadens arkitektur och för dess svalare klimat. Hit flydde många av de engelska kolonisatörerna för att få svalka undan värmen på låglandet. Vi kommer att besöka en tefabrik och lära oss hur tebuskens blad förädlas till det te som vi sedan kan avnjuta.

Resten av dagen är fri för egna strövtåg i den lilla pittoreska staden innan vi återsamlas för en gemensam middag.

 

Dag 13 Världens ände - vandring i Horton
Vi startar tidigt och tar bussen till nationalparken Horton för att vara där innan den obligatoriska dimman kommer vältrande och skymmer den fantastiska utsikten. Vi gör en kortare vandring på en gräsbevuxen högplatå med inslag av tät skog, hällmarker och fantastiska vattenfall. På 2000 meters höjd kommer vi till den världsberömda utkikspunkten”Världens ände”där utsikten över det omgivande landskapet är enastående. I blickfånget har vi bergstopparna Kirigalpotta och Totapola, som är två av landets tre högsta berg. Efter dagens äventyr återvänder vi till Nuwra Eliya där vi äter en stärkande middag på vårt hotell.

 

Dag 14 Buss till Negombo
Idag tar vi bussen tillbaka till Negombo med stopp för lunch längs vägen. Väl framme i Negombo rekommenderas ett dopp i havet för att tvätta bort resdammet och vila efter bussresan. För den som vill gör vi sedan en rundtur i staden då vi bland mycket annat passerar fiskmarknaden och det gamla fortet.

Resten av dagen är programfri och öppen för egna upptåg.

 

Dag 15 Negombo – journalistmöte och båtsafari i kanalerna

Idag  träffar vi  en känd journalist och människorättsaktivist som ger oss ytterligare kött på benen om Sri Lankas moderna historia. Han pratar en del om situationen för mänskliga rättigheter på Sri Lanka och ger en prognos om hur framtiden kan komma att utvecklas. Vi kommer att ha gott om tid att ställa frågor och föra en diskussion kring vår resa och det moderna Sri Lanka.
När vi avslutat vårt möte med journalisten gör vi en båtutflykt i och utanför Negombo. Vi åker påkanalerna som anlades under den holländska kolonialtiden. Holländarna lät bygga 120 kilometer kanaler för att underlätta transporten av de kryddor som odlades här och exporterades för att säljas på den europeiska marknaden. Idag används de delvis för transporter men huvudsakligen som utmärkt hamn för mindre fiskebåtar.

På kvällen går vi ut och avnjuter en hejdundrande avskedsmiddag, sammanfattar resan och säger på återseende.

 

Dag 16 Resan avslutas

De som inte flyger hem idag kanske har lust att upptäcka delar av södra Sri Lanka på egen hand. Vi ger gärna tips om hotell och transporter för den som tänker fortsätta till Mirissa, Galle, Unawattuna eller något annat ställe.

Är du redo för ditt livs upplevelse? 

För mer information och för att boka

Ring mig på 070-2398400

Grön Check.png

Innehållsrika resor

Grön Check.png

Bra priser

Grön Check.png

Stor kunskap

När du skickar dina personuppgifter lämnar du ditt samtycke till att vi behandlar dem enligt vår integritetspolicy

Spännande! Jag återkopplar inom kort!